Prézlis tészta, avagy a siracusai szegények isteni fogása

Jöjjön egy tipikus (jaj, és nagyon finom) siracusai étel, a „acciughe e mollica”, azaz a prézlis-szardellás tészta. A hagyomány szerint ezt a siracusai szardellás-zsemlemorzsás tésztát karácsony Szenteste készítették a szegényebb sorban élők, aki nem engedhettek meg maguknak gazdagabb ételeket még az ünnepek alatt sem, így a tésztát kenyérmozsával szórták meg. Dél-Olaszországban egyébként hagyományosan sokféle tésztaétel…

Read more

La “parmigiana siciliana”, azaz a szicíliai rakott padlizsán és egy kis padlizsántörténelem

Most pedig – hogy közeleg az ebédidő – beszéljünk egy nagyon egyszerű, mégis alap szicíliai fogásról, a „parmgiana”-ról, azaz a rakott padlizsánról. Természetesen ezt is millió változatban készíti mindenki, és minden szicíliai szakács (legyen az hivatásos vagy a „nonna”), meg van győződve arról, hogy az ő verziója a legjobb a környéken. A „parmigiana” alapja a…

Read more

A fügekaktusz

A szigeten járva szinte úton-útfélen felbukkannak a nagy “medvetalp”-hoz hasonló levelű kaktuszok, amelyek akár 5-6 méter magasra is megnőnek. Tavasszal élénksárga virágba borulnak, majd 6-8 cm átmérőjű, tojás alakú gyümölcsöket hoznak, amelyek lehetnek sárgászöldek (Mexikóban ezt kedvelik leginkább), narancssárgák, és mély, pirosas-lilás színűek is (szerintünk pedig ez a legfinomabb, olyan, mintha a görögdinnye találkozott volna…

Read more

Pasta Alla Norma

A hagyományos szicíliai konyha nagyon egyszerű 3-4 hozzávalónál többet nem használnak, sőt kifejezetten törekszenek az egyszerűségre. Nagyon sok férfi is főz, van olyan kis halászfalu, ahol egy kis helyi étteremben egy bácsi főz (valószínűleg sok évtizede), és 7 Michelin csillag ajánlás díszíti a kifőzdéje bejárati ajtaját. A kisfiunk egy időben minden nap paradicsomos tésztát akart…

Read more