1.nap - érkezés – Acireale

Érkezés a Wizz Air közvetlen járatával (célszerű ezzel a géppel jönni) Cataniába 12:40-kor. Csapatunk a repülőtéren vár titeket, és a sikeres csomagfelvétel után mindenkit elviszünk a szállásra. Majd 5-kor találkozó és egy rövid fotózással egybekötött séta után Acirealeban, 8 órakor vacsora, majd mindenki mehet karneválozni, hiszen este kezdődik a méltán híres acirealei-i karnevál sok zenével, finomsággal, látnivalóval, vidámparkkal!

2. nap – Etna

Reggeli után elindulunk az Etnára, a világ egyik legaktívabb vulkánjára. A Hawaii-szigetek vulkánjaihoz hasonlóan az Etna sem pusztító erejéről híres. Aktivitását a hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, és ezek számos turistát vonzanak a környékre, mert viszonylag közelről és biztonságban figyelhetik meg a vulkáni jelenségeket. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj. A déli úton megyünk fel a „hegyre”, vagy a „muntagna”-ra, ahogy a helyiek nevezik, a Nicolosi nevű falucskán át egészen a Rifugio Sapienza központig (1910 méter). Az út során számos parazitakúpot és megszilárdult láva áradatot fogunk látni. Egy rövid szabad program és feladat után indulás vissza a Acirealeba, ahol mindenki meg tud ebédelni és pihenhet is egy kicsit.

Legközelebb délután 5-kor találkozunk ismét egy városi sétára és fotózásra, majd 8 órakor vacsora, és ismét el lehet vegyülni a karneválozók tömegében!

3. nap – A Keresztapa nyomában

Reggeli után indulás Savoca-ba, ahol a Coppola a Keresztapa (Il Padrino) című világhíres film egyes részeit forgatta. Megnézzük a Bar Vitelli-t, amelynek teraszán Al Pacino üldögélt egy fegyverrel a kezében a film egy híres jelenetében. A bár mellett Savoca arról is híres, hogy minden helyire jut egy templom, vagy egy régi templom helye. A helyiek védőszentje Santa Lucia, akinek a tiszteletére minden augusztus 2-án körmenetet tartanak. Santa Lucia-t minden évben egy 10 évesnél fiatalabb lány személyesíti meg, akit egy férfi visz a vállán. A dombtetőn álló templom, ugyancsak Santa Lucia nevét viseli, filmes nevezetessége, hogy itt vette el Michael Corleone Apolloniát.

Mielőtt tovább megyünk a közeli Forza d’Agró nevű faluba, érdemes mindenkinek bekapni valamit az egyik bárban. Forza d’Agró mindamellett, hogy lélegzetelállítóan szép, szintén szerepelt a Keresztapában. Itt található a templom, amely a Keresztapa II-ben akkor látható, amikor Vito anyjának meggyilkolása után elszökik.

Forza d’Agró után Taorminába megyünk, ahol sétálunk egyet közösen a városban, majd a program lezárásaként megtekintjük a világhírű, Csontváry-Kosztka által is megfestett ókori görög színház romjait. Indulás előtt ismét lesz két óra szabad program, ahol a kapott feladat teljesítése mellett alkalma lesz mindenkinek vásárolni és enni-inni is valamit ízlése szerint.

Az élményekkel teli nap után visszatérünk a szállásra, majd vacsora a szokott helyen.

4. nap – Catania

Reggeli után irány Catania, ahol megtekintjük a híres halpiacot, és a „hagyományos” piacot is. Remek alkalom a street fotózásra, fantasztikus életképekkel és hihetetlen arcokkal. Majd átmegyünk Catania kikötőjébe, ahol szintén csodálatos képeket készítünk.

A délelőtti program végén egy kis szabad foglalkozás keretében mindenkinek alkalma lesz egy picit sétálni, vásárolni és egy gyors ebédet is bekapni, majd ezt követően visszamegyünk a szállásra, ahol 17.00 óráig egy kicsit pihenhet mindenki.

Majd 17.00 órakor Acirealában indulunk gyalogos sétára és fotózásra este 8-ig, majd vacsora a szokott helyen. (Igények alapján és az időjárás függvényében tantermi foglalkozás – studiólámpák használata, beállítása, stb.)

5. nap – szabadnap

Ma „riposo” van, azaz pihenőnap. Mindenki azt csinál, amihez kedve van, de természetesen segítünk az egyéni programok szervezésében is, illetve adunk tanácsokat és tippeket, hogy hova érdemes menni, mit érdemes csinálni. A tenger vize május közepétől október végéig kellemes, és fürdőzésre alkalmas, így ha ebben az időszakban vagy itt, akkor nem szabad kihagyni a strandolást sem. Aki szeretne erre a napra autót vagy robogót bérelni, akkor ebben is természetesen segítünk. Ennek az ára nagyjából 30 EUR/nap (+ kaució, ami természetesen visszajár).

6. nap – Siracusa, Ortigia

Reggeli után elindulunk Siracusaba, ahol felfedezzük a várost, és lehetőség nyílik rengeteg csodás fotó készítésére. Siracusa-t először görögök lakták, már az időszámításunk előtti 8. századtól, és az ókori világ egyik legnagyobb metropoliszává tették. Az ősi város központja egy kis sziget volt (Ortygia), amely ma világörökségi műemlék. Nagyobb középkori földrengések után a várost nagyrészt szicíliai barokk stílusban építették újjá. Sajnos a második világháború szintén komoly károkat tett a városban, és az újjáépítések után sokat változott és iparosodott a város.

Először ellátogatunk a városban található „Dionüszosz füle” nevű, meredek sziklafalba vájt mesterséges mészkőbarlanghoz is, amelynek csodálatos az akusztikája. A legenda úgy szól, hogy Dionüszosz ide záratta be foglyait, hogy kihallgassa a titkolt információkat, amelyeket nem akartak elmondani. A „Dionüszosz füle” elnevezést Caravaggiótól kapta 1586-ban, aki – miután ránézett a barlang bejáratára – azt egy emberi fülhöz hasonlította.

Ezután elmegyünk az óvárosba, ahol legtöbb építészeti emlék található. Fotózunk a lenyűgöző, mészkőből épült házakkal szegélyezett utcákon, ahol nem mellesleg a szintén világhírű Malena című filmet forgatta Giuseppe Tornatore. Ismét lesz egy kis szabadidő, amikor a kapott feladatot meg tudjátok csinálni, illetve lehet vásárolni és étkezni is.

7. nap – Acicastello, Acitrezza

Reggeli után először lemegyünk a közeli Santa Maria la Scala nevű piciny halászfaluba (ha alkalmunk lesz rá, akkor ott reggelizünk), majd innen sétát teszünk a La Timpa nevezetű természetvédelmi területen, különleges fekete láva sziklákon sétálva, lenyűgöző természeti jelenségeket fotózva.

Ezt követően átmegyünk a hires Aci Trezza halászfaluba. Aci Trezza sziluettje minden Szicíliában már járt utazó emlékében megmarad. A legendák szerint az Etna mélyén laktak a tűz és kovácsmesterség istenének segédei, a küklopszok. Odüsszeusz és társai – kikötvén Szicília partjain – betévedtek Polüphémosz, az egyszemű óriás barlangjába. Négy társuk áldozatul esett a küklopsznak, de a többieknek sikerült elmenekülniük – hála a ravasz Odüsszeusznak, aki egy parázsló gerendával kiszúrta az óriás egyetlen szemét. A legenda szerint a rászedett küklopsz óriási szikladarabokat dobált Odüsszeusz távolodó hajója után. Ezek az úgynevezett Küklopsz-sziklák (Faraglioni dei Ciclopi) ma is Aci Trezza fő nevezetességei közé számítanak.

Aci Trezza nem csak a sziklákról híres. Visconti 1948-ban itt forgatta a La Terra Trema (Vihar előtt) című filmjét, amely kiindulási alapja Giovanni Verga verista regénye, az I Malavolgia (A Malavoglia család). Visconti elmesélte a regény cselekményét Acitrezza lakosainak, kikérte a halászok véleményét a szituációkról, de lényegében rájuk bízta, hogyan játsszák el a történetet. Viscontinak sikerült az, ami csak az igazán nagy művészeknek: úgy tudta instruálni amatőr szereplőit, hogy játékuk megőrizte a hitelességet, a természetességet, és ezáltal valóban a valóságot, nem pedig annak valamiféle megrendezett változatát közvetítette, miközben művészi kifejezőeszközeinek köszönhetően a művet a balladák magasságába tudta emelni. A Vihar előtt vitathatatlanul a neorealizmus egyik legjellegzetesebb, legerőteljesebb és legjelentősebb darabja, nemcsak Visconti munkásságában, hanem az irányzat egészét tekintve is. Érdemes megnézni utazás előtt!

Aci Trezza után átmegyünk a halászfaluval szinte egybeépült Acicastello-ba, amely az 1076-ban épült normann kastélyról híres.

A délelőtti program után, találkozás legközelebb 17.00 órakor, amikor tantermi körülménynek között megnézzük az eddig készült fotókat, és közösen kielemezzük őket, és megtanuljuk, hogyan készítsük el erről a fantasztikus élményekkel teli egy hétről egy albumot.

8. nap – még egy kis délelőtti séta, majd indulás haza

Az utolsó közös reggeli után indulás a reptérre, sajnos véget ért a túra.